Menu 
  • Profile
  • Projects
  • Locations
  • Contact
Abr 172013
 

Description

Office Design and Urban Infill, Catherine Street, Limerick, 2007

The urban infill development consists of 5,242m² of Commercial accommodation over six floors and 110 basement car parking spaces. This infill design is located within the conservation area and includes a number of proposed protected structures. Respect has been shown to the surrounding Georgian Buildings in terms of scale, tone, colour and rhythm.

The building is arranged around a free-flowing courtyard which has a brighter, lighter elevational treatment. The courtyard is enlivened by the two entrances and lift cores to the building are accessed from the space. The street edge is enlivened by the inclusion of two retail units which respond to the growing trend of cafes along the Street.

Client: Catherine Street Partnership

Contract Value: €14 Million

Design Development

Images produced during the design process

Facts + Figures

Appointment:
Construction start:
Completion:
Client:
Total Floor area:
Internal Floor area:
External covered area:
Bedrooms: 4 ensuite + servant quarters
Bathrooms and toilets:
Features:

Awards:
Design team:

Description
Design Development
Facts + Figures

Abr 172013
 

 

Description

Existing Building
This project involves the renovation & extension of a dwelling in Buenos Aires. The semi-detached house is a 1920’s ‘Casa Chorizo’, a building type particular to the Argentine vernacular. This urban dwelling is arranged around 3 external spaces the central patio, the roof terrace and the back garden. It was felt that the existing internal rooms failed to address the outdoor spaces and that the outdoor spaces could be celebrated much more.
Conservation & New Works
The design involves retaining the character of the house whilst creating a number of insertions to facilitate modern living. A glazed corridor allows internal passage through the patio to the private spaces beyond. The corridor is treated as part of the patio space and is full of event, light and colour. A comidor or dining area has been added to the rear of the house, overlooking the garden and immediately adjacent to the new swimming pool.
In the existing house the high quality existing joinery had been restored to its original state including the hardwood floors, doors and window. The few simple additions have transformed the house into a labyrinth with multiple paths and views.

Construction

Featured Images’ of the various slide shows taken during the build

Facts + Figures