Menu 
  • Profile
  • Projects
  • Locations
  • Contact
Abr 222013
 
Entrance totem poles
Entrance roof to the BAC underground theatre
Night time projection of images and use of halo lighting
Direction defined by red and blue ribbons
Main entrance hall

 

Description

The brief is to bring a fresh image to the Association’s main facility with the aspiration to bring the same aesthetic to the other branches. The concept is to unify the new signage with the fixed furniture whilst integrating the artificial lighting in a bid to tidy up the clutter in the space.

The solution is the creation of two ‘ribbons’ one red and the other blue. The red ribbon forms an external seat and continues into the building to define the entrance axis. The blue ribbon runs perpendicular and defines the route to the two vertical circulation cores.

Design Development

Images produced during the design process

Facts + Figures

Appointment:
Construction start:
Completion:
Client:
Total Floor area:
Internal Floor area:
External covered area:
Bedrooms: 4 ensuite + servant quarters
Bathrooms and toilets:
Features:

Awards:
Design team:

Abr 212013
 
Hospital Britanico & UCA, Edificio Docencia, phase 1 completions on Site
Hospital Britanico & UCA, Edificio Docencia, phase 1 completions on Site
Opening ceremony attended by the Irish Ambassador
Hospital Britanico & UCA, Edificio Docencia, reception
Hospital Britanico & UCA, Edificio Docencia, render showing second phase
Hospital Britanico & UCA, Edificio Docencia, render showing second phase
Hospital Britanico & UCA, Edificio Docencia, render showing zig-zag courtyard facade
Hospital Britanico & UCA, Edificio Docencia, zig-zag courtyard facade
Hospital Britanico & UCA, Edificio Docencia, junction with existing building

Description

This project is a joint venture by the British Hospital consisting of staff changing, class rooms a common room and a library arranged in four levels over a basement

The new build is an extension of what was previously the Nurses home and is to be built on the site of the former swimming pool. The plan extends the line of the façade of the former nurse’s home, the existing parapet line is respected and the rhythm of its fenestration interprets that of the existing building.

A ‘English’ patio separates the building from the street. A seat is formed by the balustrade providing the users and passersby with a place to pause. This seat makes its way into the entrance foyer where it becomes the reception desk.

The entrance foyer frames a view through to the long courtyard where a number of existing trees have been retained. The courtyard elevation zigzags in response to the trees and the geometry of the adjacent buildings.

Video

In here we’d have our YouTube video

Design Development

Images produced during the design process

Construction

Featured Images’ of the various slide shows taken during the build

Facts + Figures

Appointment:
Construction start:
Completion:
Client:
Total Floor area:
Internal Floor area:
External covered area:
Bedrooms: 4 ensuite + servant quarters
Bathrooms and toilets:
Features:

Awards:
Design team:

Abr 172013
 

Description

A low budget building for a central function in the daily routine of the pupils of the college the aspiration was to create a symbol for the children and their individuality. The building concept was to make a simple building as simply as possible to allow the children to understand the elements of architecture.

The building received a RIAI award and is featured in the in June 2003 edition of The Irish Architect. The school is very happy with the building and the children enjoy using the building as a meeting place or just somewhere to hang out.

Design Development

Images produced during the design process

Construction

Featured Images’ of the various slide shows taken during the build

Facts + Figures

Appointment:
Construction start:
Completion:
Client:
Total Floor area:
Internal Floor area:
External covered area:
Bedrooms: 4 ensuite + servant quarters
Bathrooms and toilets:
Features:

Awards:
Design team:

Abr 162013
 

Description

European Space Agency Deep Space Station 3, Mendoza, Argentina

This is a competition for the design of the European Space Agency’s third deep space antenna with a 35m reflector, increasing the number of ground stations to 10 in seven countries. The new ground station will be located in the vicinity of Malargüe, in the province Mendoza, Argentina.
The Brief consists of the design of a highly serviced site in a remote location. The brief consists of facilitating the construction of the massive antenna as well as the design of 1800m2 of accommodation including the operations building (offices & Main Equipment Room), a power plant building, store building, guard house and pump house.

With a very functional plan the building found expression through the section. The design is an expression of the heavens meeting the earth and is a homage to space exploration as well as the grandeur of the surrounding natural landscape.

The design of the buildings expresses the arrival of the station to this remote and beautiful landscape. The overhanging roof which provides much needed solar shading to the glazing which separates the white modernity of the roof from the earth coloured base which rises seamlessly from the arid ground.

Design Development

Facts + Figures

Contract Value: €6.5 million
Floor area: 1800m2

Abr 152013
 


Description

Brookfield Student Apartments, Limerick

The project consisted of 256 student apartments adjacent to the University of Limerick Campus. The concept was to retain the existing trees and hedgerows on the site and to provide each apartment view views of the Groody Valley Green. The apartment buildings provide a distinct edge to the Groody Valley Green. Each apartment has a sitting room with a view towards the river and receives evening light through the south west glazing. The exterior of the public and private areas of the apartment buildings are treated differently with the communal sitting rooms treated as timber clad elements.

The apartment building was part of a master plan for a wider area which in 2001 was the largest single planning application received by Limerick County Council.

Design Development

Images produced during the design process

Construction

Part of an larger urban masterplan
Prefabricated building systems
Self finish materials

Facts + Figures

Contract Value: €25 million
Number of Apartments: 256
Construction start: May 2002
Completion: September 2003
Design team: White Young Green Engineers, Bruce Shaw Partners QS, Brady Shipman & Martin Landscape Architects, PJ Hegerty & Sons Builders