Menu 
  • Profile
  • Projects
  • Locations
  • Contact
Abr 182013
 

Abr 172013
 

Description

Primary Care Centres are part of the PCCC Transformation Programme developed by the Health Service Executive in Ireland. These facilities seek to re-balance secondary care and primary care. They will provide first level contact for the patient and will be fully accessible to local communities.

The building consists of 956m2 of dedicated and shared HSE and GP accommodation and 272m2 of general circulation. An area of 486m2 has been provided on each floor for the purpose of future expansion and other related ‘health and social care provision’.

The building is arranged in a spiral around a central courtyard divided in two by the main circulation. The main circulation passes through the building to provide access from either side, corresponding with the two points of access to the site. The public access is simple and way finding for the users is straight forward.
The main entrance faces south east to avail of any sunlight. The entrance door is recessed into the building sheltering form the prevailing westerly winds and south westerly winds. Shelter is reinforced by the provision of a canopy over the set-down area. The covered set-down area is for ambulance and priority patients only.
The Planning Application also includes a scheme of 12 sheltered housing units which would be maintained by the same management company as the Primary Care Facility, and it is envisaged that the location of these two facilities adjacent to each other will benefit both.

Video

In here we’d have our YouTube video

Design Development

Images produced during the design process

Construction

Featured Images’ of the various slide shows taken during the build

Facts + Figures

Appointment:
Construction start:
Completion:
Client:
Total Floor area:
Internal Floor area:
External covered area:
Bedrooms: 4 ensuite + servant quarters
Bathrooms and toilets:
Features:

Awards:
Design team:

Abr 152013
 

 

 

Description

Woman’s and Children’s Hospital

The brief was to replace both the existing Mother’s Hospital (RJMH) and the Children’s Hospital (RBHSC) with new facilities. Each hospital was designed so that certain clinical facilities in one hospital can provide vital support to certain clinical facilities in the other. These clinical linkages provided a complex puzzle and the solution provided a strong identity by crossing the sinusoidal glazed linkages with the main concourse running perpendicular.

Each hospital was designed as a separate entity with the common main hospital entrance serving both. This entrance was a multilevel concourse which solved the problem of the sloping site with the two approaches at different levels. The structure of the concourse roof comes down to the floor of the space, providing drama along its length.

Video

Design Development

Facts + Figures

Concurso
Area total: 17,215m2
Presupuesto del proyecto: £132 millones

Abr 142013
 

 

Description

Saint Josephs Hospital Clonmel

This project consists of the refurbishment and extension of existing general hospital to provide new Radiology Department, Operating Department, CSSD, Medical and Surgical Day Unit, Wards, ICU, Physiotherapy, Education Centre, Consultants Clinic, Medical Records, On Call and Accident and Emergency Unit as part of a comprehensive Development Control Plan. Future phases will include Paediatrics, Pathology, Psychiatric, Obstetrics and Gynaecology, Entrance Concourse, Dining and more ward space.

One of the most difficult aspects of the job was keeping the hospital fully operational during the construction period. This has necessitated the detailed integration of the building structure, not only to facilitate the ongoing functions but also to allow future expansion and development.
Upon the completion of all phases the existing historic workhouse building will have been re-established and the adhoc extensions made over the years will have been replaced by a coherent modern hospital complex. This will be fronted by the existing building which will continue to act as a landmark for the town.

Construction

Facts + Figures

Area total: 6,985m2
Presupuesto del proyecto: € 24 millones de Euros