Menu 
  • Profile
  • Projects
  • Locations
  • Contact
Abr 212013
 
Hospital Britanico & UCA, Edificio Docencia, phase 1 completions on Site
Hospital Britanico & UCA, Edificio Docencia, phase 1 completions on Site
Opening ceremony attended by the Irish Ambassador
Hospital Britanico & UCA, Edificio Docencia, reception
Hospital Britanico & UCA, Edificio Docencia, render showing second phase
Hospital Britanico & UCA, Edificio Docencia, render showing second phase
Hospital Britanico & UCA, Edificio Docencia, render showing zig-zag courtyard facade
Hospital Britanico & UCA, Edificio Docencia, zig-zag courtyard facade
Hospital Britanico & UCA, Edificio Docencia, junction with existing building

Description

This project is a joint venture by the British Hospital consisting of staff changing, class rooms a common room and a library arranged in four levels over a basement

The new build is an extension of what was previously the Nurses home and is to be built on the site of the former swimming pool. The plan extends the line of the façade of the former nurse’s home, the existing parapet line is respected and the rhythm of its fenestration interprets that of the existing building.

A ‘English’ patio separates the building from the street. A seat is formed by the balustrade providing the users and passersby with a place to pause. This seat makes its way into the entrance foyer where it becomes the reception desk.

The entrance foyer frames a view through to the long courtyard where a number of existing trees have been retained. The courtyard elevation zigzags in response to the trees and the geometry of the adjacent buildings.

Video

In here we’d have our YouTube video

Design Development

Images produced during the design process

Construction

Featured Images’ of the various slide shows taken during the build

Facts + Figures

Appointment:
Construction start:
Completion:
Client:
Total Floor area:
Internal Floor area:
External covered area:
Bedrooms: 4 ensuite + servant quarters
Bathrooms and toilets:
Features:

Awards:
Design team:

Abr 182013
 

Abr 172013
 

Description

Primary Care Centres are part of the PCCC Transformation Programme developed by the Health Service Executive in Ireland. These facilities seek to re-balance secondary care and primary care. They will provide first level contact for the patient and will be fully accessible to local communities.

The building consists of 956m2 of dedicated and shared HSE and GP accommodation and 272m2 of general circulation. An area of 486m2 has been provided on each floor for the purpose of future expansion and other related ‘health and social care provision’.

The building is arranged in a spiral around a central courtyard divided in two by the main circulation. The main circulation passes through the building to provide access from either side, corresponding with the two points of access to the site. The public access is simple and way finding for the users is straight forward.
The main entrance faces south east to avail of any sunlight. The entrance door is recessed into the building sheltering form the prevailing westerly winds and south westerly winds. Shelter is reinforced by the provision of a canopy over the set-down area. The covered set-down area is for ambulance and priority patients only.
The Planning Application also includes a scheme of 12 sheltered housing units which would be maintained by the same management company as the Primary Care Facility, and it is envisaged that the location of these two facilities adjacent to each other will benefit both.

Video

In here we’d have our YouTube video

Design Development

Images produced during the design process

Construction

Featured Images’ of the various slide shows taken during the build

Facts + Figures

Appointment:
Construction start:
Completion:
Client:
Total Floor area:
Internal Floor area:
External covered area:
Bedrooms: 4 ensuite + servant quarters
Bathrooms and toilets:
Features:

Awards:
Design team:

Abr 162013
 
Clarecare Community Centre before completion
Clarecare Community Centre erection of entrance canopy
Clarecare Community Centre view from road early morning

Description

 Brief

Garwin Farrenarchitect  was asked to deliver a 400m2 centre with support offices and common facilities to be designed and constructed within a limited budget. The building had to maximise the expansion potential of the small site as well as having consideration for the overall development plan for the wider site which was ear marked for the Primary Care Centre for the region.

Building Layout

The building is a very compact design with one fire escape stair working to the absolute limits of the building codes.  The public functions are planned into the ground floor and the staff offices, canteen and meeting rooms are on the first floor.  The simple design has been refined to ensure that the shop, public canteen etc. are all in the best location and that nothing can be added or taken away to improve the arrangement.

Architectural Treatment

The primary external treatment of the Clarecare Community Centre is with white painted sand & cement render.  The silver metal sheet of the roof is brought down sections of the walls in all 4 elevations to provide a distinctive building image and to pay homage to the agricultural buildings which the community centre has replaced.  The entrance to the building as well as the exit from the public canteen have been provided with a canopy to shelter the building users.

Construction

Featured Images of the various slide shows taken during the build

Facts + Figures

Appointment:
Construction start:
Completion:
Client:
Total Floor area:
Internal Floor area:
External covered area:
Bedrooms: 4 ensuite + servant quarters
Bathrooms and toilets:
Features:

Awards:
Design team:

Abr 152013
 

 

 

Description

Woman’s and Children’s Hospital

The brief was to replace both the existing Mother’s Hospital (RJMH) and the Children’s Hospital (RBHSC) with new facilities. Each hospital was designed so that certain clinical facilities in one hospital can provide vital support to certain clinical facilities in the other. These clinical linkages provided a complex puzzle and the solution provided a strong identity by crossing the sinusoidal glazed linkages with the main concourse running perpendicular.

Each hospital was designed as a separate entity with the common main hospital entrance serving both. This entrance was a multilevel concourse which solved the problem of the sloping site with the two approaches at different levels. The structure of the concourse roof comes down to the floor of the space, providing drama along its length.

Video

Design Development

Facts + Figures

Concurso
Area total: 17,215m2
Presupuesto del proyecto: £132 millones

Abr 142013
 

 

Description

Accident Emergency Department Kerry General Hospital

The project involves the complex challenge of providing a new department adjacent to the existing service as well as the subsequent renovation of the existing facility whilst maintaining patient services. The project involved complex planning of the programme and phasing in order to maintain the service during the construction.

The building represents high end healthcare design. Great lengths have be gone to ensure that the large space is filled with cool, reflected natural light. The section incorporated strategically placed roof lights allow light to fall around the head of the patients in the treatment areas. The design not only ensures the increased comfort of the patients but also the ease of treatment by the staff.

The key corner location on the campus required an important addition to the primarily single storey complex. The ground floor A & E is clad in a red stone to tie-in with the brickwork of the existing buildings. The associate administration area has been place at first floor to give the corner some height and has been clad externally in a lighter stone complementing the stone below.

The overall design intent is to provide clarity of function and access for the patients, staff and visitors. The building is separated from the existing building by a glazed section but makes reference to the existing in terms of colour, tone and scale. The project was one the first in the Country to be tendered under the new form of Government Contract for Public Buildings.

Design Development

Facts + Figures

Area total: 6,985m2
Presupuesto del proyecto: € 24 millones de Euros

 

Abr 142013
 

 

Description

Saint Josephs Hospital Clonmel

This project consists of the refurbishment and extension of existing general hospital to provide new Radiology Department, Operating Department, CSSD, Medical and Surgical Day Unit, Wards, ICU, Physiotherapy, Education Centre, Consultants Clinic, Medical Records, On Call and Accident and Emergency Unit as part of a comprehensive Development Control Plan. Future phases will include Paediatrics, Pathology, Psychiatric, Obstetrics and Gynaecology, Entrance Concourse, Dining and more ward space.

One of the most difficult aspects of the job was keeping the hospital fully operational during the construction period. This has necessitated the detailed integration of the building structure, not only to facilitate the ongoing functions but also to allow future expansion and development.
Upon the completion of all phases the existing historic workhouse building will have been re-established and the adhoc extensions made over the years will have been replaced by a coherent modern hospital complex. This will be fronted by the existing building which will continue to act as a landmark for the town.

Construction

Facts + Figures

Area total: 6,985m2
Presupuesto del proyecto: € 24 millones de Euros

Sep 272012
 

Description

Private + Public Hospital, Limerick, Ireland

New-build 138 bed, 25,000 m² co-located private hospital accommodating an admissions/assessment unit; operating theatres; critical care department; interventional cardiology unit; treatment/examination area; seven 25-bed in-patient wards; ambulatory surgery unit; endoscopy suite; physiotherapy department; medical oncology department; diagnostic imaging department and pharmacy consultants suites.

The Project involved a re-examination of the Overall Development Control Plan for the hospital campus. The design is very efficient, having a low percentage of circulation space. The hospital accommodation is arranged around a glazed entrance foyer which will be shared by the existing Public Hospital as well as the proposed private hospital.

Design Development

Facts + Figures

Client: Beacon Medical Group
Contract value: €107 million
Total Floor area: 25,000 m²