Menu 
  • Profile
  • Projects
  • Locations
  • Contact
Feb 122017
 
Casa 5 Pinar del Faro, José Ignacio, Punta del Este
Casa 5 Pinar del Faro, José Ignacio, Punta del Este
Ago 032015
 
Abr 222013
 

Castilliano


Description

Ish ka, Pinar Del Faro, José Ignacio, Punta Del Este

Ish-ka is a 350m2 luxury beach house with in the exclusive Pinar Del Faro gated neighbourhood. Pinar Del Far looks out towards the fashionable peninsula of José Ignacio and the famous lighthouse can be viewed from the site with the sea and the setting sun providing a backdrop. Pinar Del Faro consists of 50 hectares of pine woodlands in front of the sea. The residents with access to the club house, spa, 40m pool, children’s play area, tennis courts as well as the bar restaurant and conference facility.

The dwelling on lot H20 consists of two buildings with a swimming pool between. The first of the two buildings contains the double height space of the living room, dining area and kitchen as well as service quarters back of house. The second building is two storey and contains 4 ensuite bedrooms, including the master suite, as well as the playroom/TV room. The master bedroom has a large walk-through wardrobe and a large balcony views of the Jose Ignacio Light House and the sea

The blocks divide the site into three outdoor spaces, the front garden has a garage pergola and creates a buffer zone to living quarters block. The central space retains a number of mature pine trees and at its center there is a 16m swimming pool with a shallow bathing area for children. The garden space beyond the bedroom block contains the tree house and is designed as a play area for older children to ‘make noise’.

The first building has two covered external spaces. The first is a porch under the main roof and has two porch swings to receive guests and connects to the living space with the large sliding glass doors. The second covered outdoor space is a gallery which overlooks the swimming pool, houses the barbecue and outside dining area.

The second building also has two covered spaces. There is a sitting area arranged around an external fireplace recessed into the ground and forms an extension of the playroom/TV area. The bedrooms all ave double aspect and all look out towards the swimming pool under the shelter of a double height gallery.

This House featured in the New York Times

http://mobile.nytimes.com/2014/05/23/greathomesanddestinations/in-uruguay-sales-of-vacation-homes-have-slowed.html?referrer

Video

Design Development

Garwin Farren Pinar Del Faro

Computer image of first external reception area

Casa Jose Ignacio, Punta Del Este - Mesa

Gallery 1 – External Dining Area

Casa Jose Ignacio, Punta Del Este - Sunken seating

Sunken ‘chill-out’ area

Casa Jose Ignacio, Punta Del Este - Pond

Pond sitting area

Casa Jose Ignacio, Punta Del Este - Master Suite

Master Bedroom

Construction

Casa Pinar Del Faro

Steel frame panels made off-site

Casa Moderna

Steel frame panels made off-site

Casa Jose Ignacio under construction 2

Concrete raft formwork

Casa Pinar del Faro

Complex house built around existing trees

Casa Pinar Del Faro

Walkway runs entire 50m length of site

Casa Pinar Del Faro

Timber trusses engineered off-site

Facts + Figures

Datos + Cifras
Facilidades exclusivas: Spa, laguna, tenis club, Piscina, área de juegos para niños café bar & recepción, seguridad.
Area del terreno: 1,300m2 (0.2acres)
Area total: 555.45m2 (5,979 Sq Ft.)
Area interna: 228m2 (2,454 Sq Ft.)
Área externa cubierta: 327.5m2 (3,525 Sq Ft.)
Dormitorios: 4 suites + dependencias de servicio
Baños completos: 5
Baños parciales: 2
Cocinas: 1+2 kitchenettes
Chimeneas : Chimeneas /chimenea exterior: 4 + Parrillero
Piscina: 13m x 5.5m incluye área para niños
Aire acondicionado: sistema de aire acondicionado a lo largo de toda la propiedad
Features: 71.5m swimming pool, separate Play room (Fifth bedroom), children’s tree house, pond water feature. Fully Furnished: Custom designed kitchens, dining tables & chairs coffee tables, sofas beds, wardrobes, sun loungers, benches, beds, night tables, 4 fridges/freezers, dishwasher, washer/drier, electric oven with convector and electric hob with touch controls.
Distancia a la playa: 300m
Distancia al pueblo: 200m

Abr 222013
 

Castilliano


Description

Casa San Benito

This is a 200m2 private dwelling built on the edge of a lagoon in a gated development in Villa Nueva, outside Buenos Aires. San Benito is one of the Barrio Cerrados created by Edico The approach to the dwelling is very attractive, there is a garage pergola and the front door is defined with a double height porch. The house is in the form of an L which is folded around the main chimney.

One of the main features of the house is the double height gallery towards the garden and the water which runs the entire l6 meters the rear elevation. It not only provides shade to the external dining area and barbeque but also the bedroom windows above. The gallery provides a sense of grandeur looking out towards the water.
The house is designed with a compact plan which includes living/dining area with views of the garden, swimming pool and the water of the lagoon at the bottom of the garden. There is a play room/home office just with its own external access. The is an en-suite maid’s room and a laundry utility room.

Upstairs there are three bedrooms all with views of the water. The rooms are under the shelter of the double height gallery and have large window openings with sliding doors and balustrades. The master bedroom has a large en-suite bathroom and a walking wardrobe. It has a patio space which at first floor level has commanding views of the the water and surrounding green areas. The other bedrooms have a large complete bathroom and are accessed from a large, attractive hall with lots of views and shaded natural light.

Design Development

Casa San Benito Edico, Villa Nueva - Contrafrente
Casa San Benito Edico, Villa Nueva - Frente

Construction

Bario Privado San Benito Edico
Bario Privado San Benito Edico

Facts + Figures

Total Floor area:
Internal Floor area:
External covered area:
Bedrooms: 3 ensuite + servant quarters
Bathrooms and toilets: 3.5
Features:Swimming pool, 15m Gallery

Abr 172013
 

 

Description

Existing Building
This project involves the renovation & extension of a dwelling in Buenos Aires. The semi-detached house is a 1920’s ‘Casa Chorizo’, a building type particular to the Argentine vernacular. This urban dwelling is arranged around 3 external spaces the central patio, the roof terrace and the back garden. It was felt that the existing internal rooms failed to address the outdoor spaces and that the outdoor spaces could be celebrated much more.
Conservation & New Works
The design involves retaining the character of the house whilst creating a number of insertions to facilitate modern living. A glazed corridor allows internal passage through the patio to the private spaces beyond. The corridor is treated as part of the patio space and is full of event, light and colour. A comidor or dining area has been added to the rear of the house, overlooking the garden and immediately adjacent to the new swimming pool.
In the existing house the high quality existing joinery had been restored to its original state including the hardwood floors, doors and window. The few simple additions have transformed the house into a labyrinth with multiple paths and views.

Construction

Featured Images’ of the various slide shows taken during the build

Facts + Figures

Abr 162013
 

 

Description

Brief
This sinusoidal block of student apartments, near to the University of Limerick, provides 40 two and three bedroom apartments and new administration, cafe and student facilities for the students above and those of the existing apartment finished in 2002.

The curved plan is in response to the two 100 year old oak trees and also in response to the linear park along its northern façade. The building uses the same palette of materials as the existing apartment blocks but rethinks where those materials can be best used to respond to the local conditions.

Design Development

Facts + Figures

Total Floor area: 3705m2
Contract Value: €5.25 million

Abr 152013
 


Description

Brookfield Student Apartments, Limerick

The project consisted of 256 student apartments adjacent to the University of Limerick Campus. The concept was to retain the existing trees and hedgerows on the site and to provide each apartment view views of the Groody Valley Green. The apartment buildings provide a distinct edge to the Groody Valley Green. Each apartment has a sitting room with a view towards the river and receives evening light through the south west glazing. The exterior of the public and private areas of the apartment buildings are treated differently with the communal sitting rooms treated as timber clad elements.

The apartment building was part of a master plan for a wider area which in 2001 was the largest single planning application received by Limerick County Council.

Design Development

Images produced during the design process

Construction

Part of an larger urban masterplan
Prefabricated building systems
Self finish materials

Facts + Figures

Contract Value: €25 million
Number of Apartments: 256
Construction start: May 2002
Completion: September 2003
Design team: White Young Green Engineers, Bruce Shaw Partners QS, Brady Shipman & Martin Landscape Architects, PJ Hegerty & Sons Builders

 

Abr 142013
 

 

Description

Student Apartments Rhebogue

The project concerned the provision of student accommodation, all designed in compliance with section 50 of the Finance Act 1999, Guidelines on Residential Developments for third level students. The first phase, completed March ’04, consists of 37 apartments on three levels with communal and caretakers facilities on the ground floor. The ‘L’ shaped building establishes the courtyard which will be completed by a later phase consisting of two blocks of 19 apartments, also on three levels.

The choice of render on the outer face of the building and brick on the inner responds sensitively to the complicated suburban context. Particular attention has been paid to the articulation of the roof to reduce the impact of the scheme and to provide an open and light filled interior.

Design Development

Images produced during the design process

Construction

Featured Images’ of the various slide shows taken during the build

Facts + Figures

Area total: 5,200m2
Presupuesto del proyecto: €4.3 millones de Euros