Menu 
  • Profile
  • Projects
  • Locations
  • Contact
Abr 192013
 

Abr 182013
 

Abr 172013
 

Description

Office Design and Urban Infill, Catherine Street, Limerick, 2007

The urban infill development consists of 5,242m² of Commercial accommodation over six floors and 110 basement car parking spaces. This infill design is located within the conservation area and includes a number of proposed protected structures. Respect has been shown to the surrounding Georgian Buildings in terms of scale, tone, colour and rhythm.

The building is arranged around a free-flowing courtyard which has a brighter, lighter elevational treatment. The courtyard is enlivened by the two entrances and lift cores to the building are accessed from the space. The street edge is enlivened by the inclusion of two retail units which respond to the growing trend of cafes along the Street.

Client: Catherine Street Partnership

Contract Value: €14 Million

Design Development

Images produced during the design process

Facts + Figures

Appointment:
Construction start:
Completion:
Client:
Total Floor area:
Internal Floor area:
External covered area:
Bedrooms: 4 ensuite + servant quarters
Bathrooms and toilets:
Features:

Awards:
Design team:

Description
Design Development
Facts + Figures

Abr 172013
 

Description

Primary Care Centres are part of the PCCC Transformation Programme developed by the Health Service Executive in Ireland. These facilities seek to re-balance secondary care and primary care. They will provide first level contact for the patient and will be fully accessible to local communities.

The building consists of 956m2 of dedicated and shared HSE and GP accommodation and 272m2 of general circulation. An area of 486m2 has been provided on each floor for the purpose of future expansion and other related ‘health and social care provision’.

The building is arranged in a spiral around a central courtyard divided in two by the main circulation. The main circulation passes through the building to provide access from either side, corresponding with the two points of access to the site. The public access is simple and way finding for the users is straight forward.
The main entrance faces south east to avail of any sunlight. The entrance door is recessed into the building sheltering form the prevailing westerly winds and south westerly winds. Shelter is reinforced by the provision of a canopy over the set-down area. The covered set-down area is for ambulance and priority patients only.
The Planning Application also includes a scheme of 12 sheltered housing units which would be maintained by the same management company as the Primary Care Facility, and it is envisaged that the location of these two facilities adjacent to each other will benefit both.

Video

In here we’d have our YouTube video

Design Development

Images produced during the design process

Construction

Featured Images’ of the various slide shows taken during the build

Facts + Figures

Appointment:
Construction start:
Completion:
Client:
Total Floor area:
Internal Floor area:
External covered area:
Bedrooms: 4 ensuite + servant quarters
Bathrooms and toilets:
Features:

Awards:
Design team:

Abr 172013
 

Description

A low budget building for a central function in the daily routine of the pupils of the college the aspiration was to create a symbol for the children and their individuality. The building concept was to make a simple building as simply as possible to allow the children to understand the elements of architecture.

The building received a RIAI award and is featured in the in June 2003 edition of The Irish Architect. The school is very happy with the building and the children enjoy using the building as a meeting place or just somewhere to hang out.

Design Development

Images produced during the design process

Construction

Featured Images’ of the various slide shows taken during the build

Facts + Figures

Appointment:
Construction start:
Completion:
Client:
Total Floor area:
Internal Floor area:
External covered area:
Bedrooms: 4 ensuite + servant quarters
Bathrooms and toilets:
Features:

Awards:
Design team:

Abr 162013
 
Clarecare Community Centre before completion
Clarecare Community Centre erection of entrance canopy
Clarecare Community Centre view from road early morning

Description

 Brief

Garwin Farrenarchitect  was asked to deliver a 400m2 centre with support offices and common facilities to be designed and constructed within a limited budget. The building had to maximise the expansion potential of the small site as well as having consideration for the overall development plan for the wider site which was ear marked for the Primary Care Centre for the region.

Building Layout

The building is a very compact design with one fire escape stair working to the absolute limits of the building codes.  The public functions are planned into the ground floor and the staff offices, canteen and meeting rooms are on the first floor.  The simple design has been refined to ensure that the shop, public canteen etc. are all in the best location and that nothing can be added or taken away to improve the arrangement.

Architectural Treatment

The primary external treatment of the Clarecare Community Centre is with white painted sand & cement render.  The silver metal sheet of the roof is brought down sections of the walls in all 4 elevations to provide a distinctive building image and to pay homage to the agricultural buildings which the community centre has replaced.  The entrance to the building as well as the exit from the public canteen have been provided with a canopy to shelter the building users.

Construction

Featured Images of the various slide shows taken during the build

Facts + Figures

Appointment:
Construction start:
Completion:
Client:
Total Floor area:
Internal Floor area:
External covered area:
Bedrooms: 4 ensuite + servant quarters
Bathrooms and toilets:
Features:

Awards:
Design team:

Abr 162013
 

 

Description

Brief
This sinusoidal block of student apartments, near to the University of Limerick, provides 40 two and three bedroom apartments and new administration, cafe and student facilities for the students above and those of the existing apartment finished in 2002.

The curved plan is in response to the two 100 year old oak trees and also in response to the linear park along its northern façade. The building uses the same palette of materials as the existing apartment blocks but rethinks where those materials can be best used to respond to the local conditions.

Design Development

Facts + Figures

Total Floor area: 3705m2
Contract Value: €5.25 million

Abr 152013
 


Description

Brookfield Student Apartments, Limerick

The project consisted of 256 student apartments adjacent to the University of Limerick Campus. The concept was to retain the existing trees and hedgerows on the site and to provide each apartment view views of the Groody Valley Green. The apartment buildings provide a distinct edge to the Groody Valley Green. Each apartment has a sitting room with a view towards the river and receives evening light through the south west glazing. The exterior of the public and private areas of the apartment buildings are treated differently with the communal sitting rooms treated as timber clad elements.

The apartment building was part of a master plan for a wider area which in 2001 was the largest single planning application received by Limerick County Council.

Design Development

Images produced during the design process

Construction

Part of an larger urban masterplan
Prefabricated building systems
Self finish materials

Facts + Figures

Contract Value: €25 million
Number of Apartments: 256
Construction start: May 2002
Completion: September 2003
Design team: White Young Green Engineers, Bruce Shaw Partners QS, Brady Shipman & Martin Landscape Architects, PJ Hegerty & Sons Builders

 

Abr 152013
 

 

 

Description

Woman’s and Children’s Hospital

The brief was to replace both the existing Mother’s Hospital (RJMH) and the Children’s Hospital (RBHSC) with new facilities. Each hospital was designed so that certain clinical facilities in one hospital can provide vital support to certain clinical facilities in the other. These clinical linkages provided a complex puzzle and the solution provided a strong identity by crossing the sinusoidal glazed linkages with the main concourse running perpendicular.

Each hospital was designed as a separate entity with the common main hospital entrance serving both. This entrance was a multilevel concourse which solved the problem of the sloping site with the two approaches at different levels. The structure of the concourse roof comes down to the floor of the space, providing drama along its length.

Video

Design Development

Facts + Figures

Concurso
Area total: 17,215m2
Presupuesto del proyecto: £132 millones

Abr 142013
 

 

Description

Accident Emergency Department Kerry General Hospital

The project involves the complex challenge of providing a new department adjacent to the existing service as well as the subsequent renovation of the existing facility whilst maintaining patient services. The project involved complex planning of the programme and phasing in order to maintain the service during the construction.

The building represents high end healthcare design. Great lengths have be gone to ensure that the large space is filled with cool, reflected natural light. The section incorporated strategically placed roof lights allow light to fall around the head of the patients in the treatment areas. The design not only ensures the increased comfort of the patients but also the ease of treatment by the staff.

The key corner location on the campus required an important addition to the primarily single storey complex. The ground floor A & E is clad in a red stone to tie-in with the brickwork of the existing buildings. The associate administration area has been place at first floor to give the corner some height and has been clad externally in a lighter stone complementing the stone below.

The overall design intent is to provide clarity of function and access for the patients, staff and visitors. The building is separated from the existing building by a glazed section but makes reference to the existing in terms of colour, tone and scale. The project was one the first in the Country to be tendered under the new form of Government Contract for Public Buildings.

Design Development

Facts + Figures

Area total: 6,985m2
Presupuesto del proyecto: € 24 millones de Euros