Menu 
  • Profile
  • Projects
  • Locations
  • Contact
Abr 212013
 

Description

An urban Design study design this project will see the regeneration of up to six blocks in the heart of the Limerick City. The ambition is to create a mixed use, 24-hour, vibrant, waterfront urban environment in the historic centre.

It aspires to integrate modern retail models and public realm in a bid to stem the migration of retail activity to the perimeter of the city.

Client: Private Client

Contract Value: Undefined

Design Development

Images produced during the design process

Facts + Figures

Appointment:
Construction start:
Completion:
Client:
Total Floor area:
Internal Floor area:
External covered area:
Bedrooms: 4 ensuite + servant quarters
Bathrooms and toilets:
Features:
Awards:
Design team:

Abr 172013
 

Description

Office Design and Urban Infill, Catherine Street, Limerick, 2007

The urban infill development consists of 5,242m² of Commercial accommodation over six floors and 110 basement car parking spaces. This infill design is located within the conservation area and includes a number of proposed protected structures. Respect has been shown to the surrounding Georgian Buildings in terms of scale, tone, colour and rhythm.

The building is arranged around a free-flowing courtyard which has a brighter, lighter elevational treatment. The courtyard is enlivened by the two entrances and lift cores to the building are accessed from the space. The street edge is enlivened by the inclusion of two retail units which respond to the growing trend of cafes along the Street.

Client: Catherine Street Partnership

Contract Value: €14 Million

Design Development

Images produced during the design process

Facts + Figures

Appointment:
Construction start:
Completion:
Client:
Total Floor area:
Internal Floor area:
External covered area:
Bedrooms: 4 ensuite + servant quarters
Bathrooms and toilets:
Features:

Awards:
Design team:

Description
Design Development
Facts + Figures

Abr 172013
 

Description

A low budget building for a central function in the daily routine of the pupils of the college the aspiration was to create a symbol for the children and their individuality. The building concept was to make a simple building as simply as possible to allow the children to understand the elements of architecture.

The building received a RIAI award and is featured in the in June 2003 edition of The Irish Architect. The school is very happy with the building and the children enjoy using the building as a meeting place or just somewhere to hang out.

Design Development

Images produced during the design process

Construction

Featured Images’ of the various slide shows taken during the build

Facts + Figures

Appointment:
Construction start:
Completion:
Client:
Total Floor area:
Internal Floor area:
External covered area:
Bedrooms: 4 ensuite + servant quarters
Bathrooms and toilets:
Features:

Awards:
Design team:

Abr 162013
 

 

Description

Brief
This sinusoidal block of student apartments, near to the University of Limerick, provides 40 two and three bedroom apartments and new administration, cafe and student facilities for the students above and those of the existing apartment finished in 2002.

The curved plan is in response to the two 100 year old oak trees and also in response to the linear park along its northern façade. The building uses the same palette of materials as the existing apartment blocks but rethinks where those materials can be best used to respond to the local conditions.

Design Development

Facts + Figures

Total Floor area: 3705m2
Contract Value: €5.25 million

Abr 152013
 


Description

Brookfield Student Apartments, Limerick

The project consisted of 256 student apartments adjacent to the University of Limerick Campus. The concept was to retain the existing trees and hedgerows on the site and to provide each apartment view views of the Groody Valley Green. The apartment buildings provide a distinct edge to the Groody Valley Green. Each apartment has a sitting room with a view towards the river and receives evening light through the south west glazing. The exterior of the public and private areas of the apartment buildings are treated differently with the communal sitting rooms treated as timber clad elements.

The apartment building was part of a master plan for a wider area which in 2001 was the largest single planning application received by Limerick County Council.

Design Development

Images produced during the design process

Construction

Part of an larger urban masterplan
Prefabricated building systems
Self finish materials

Facts + Figures

Contract Value: €25 million
Number of Apartments: 256
Construction start: May 2002
Completion: September 2003
Design team: White Young Green Engineers, Bruce Shaw Partners QS, Brady Shipman & Martin Landscape Architects, PJ Hegerty & Sons Builders

 

Abr 142013
 

 

Description

Student Apartments Rhebogue

The project concerned the provision of student accommodation, all designed in compliance with section 50 of the Finance Act 1999, Guidelines on Residential Developments for third level students. The first phase, completed March ’04, consists of 37 apartments on three levels with communal and caretakers facilities on the ground floor. The ‘L’ shaped building establishes the courtyard which will be completed by a later phase consisting of two blocks of 19 apartments, also on three levels.

The choice of render on the outer face of the building and brick on the inner responds sensitively to the complicated suburban context. Particular attention has been paid to the articulation of the roof to reduce the impact of the scheme and to provide an open and light filled interior.

Design Development

Images produced during the design process

Construction

Featured Images’ of the various slide shows taken during the build

Facts + Figures

Area total: 5,200m2
Presupuesto del proyecto: €4.3 millones de Euros

Abr 132013
 

 

 

Description

Renovation and Conservation of Private Dwelling

The existing urban dwelling at 30 Wolfe Tone Street was a terrace house over 3 levels that was built 180 years ago. The house was purchased in 2006 and whilst it was in disrepair it had not been disfigured by unsightly renovations over the centuries.

The brief was to strip the house back to its original state and to simply and tastefully insert elements that would facilitate modern living. The renovations exposed elements of building traditions which haves ceased to exist.

Design Development

Images produced during the design process

Construction

Facts + Figures

Area total: 200m2

Presupuesto del proyecto: €360 mil Euros

Abr 122013
 

Description

Castleroy Residential Masterplan

One of the largest planning applications ever in Limerick, this residential master plan consisted of 773 units of private and student apartments, starter homes, luxury housing, commercial centre and a flagship hotel.

Although the design proposes a density of 19.5 units per acre, it still manages to achieve 13% public open space and retains 74% of the existing trees and hedgerows on the site. The retention of the hedgerows act like ‘green fingers’ connecting the neighbourhood Parkland on the Eastern boundary to the Groody Valley Green to the West.

Design Development

Construction

Facts + Figures

Area total: 18,100m2
Presupuesto del proyecto: €400 millones de Euros
Number of Residential Units: 773
Design team: Landscape Architects – Brady Shipman Martin, Civil & Structural Engineers – White Young Green, Contractor – PJ Hegarty.

Sep 272012
 

Description

Private + Public Hospital, Limerick, Ireland

New-build 138 bed, 25,000 m² co-located private hospital accommodating an admissions/assessment unit; operating theatres; critical care department; interventional cardiology unit; treatment/examination area; seven 25-bed in-patient wards; ambulatory surgery unit; endoscopy suite; physiotherapy department; medical oncology department; diagnostic imaging department and pharmacy consultants suites.

The Project involved a re-examination of the Overall Development Control Plan for the hospital campus. The design is very efficient, having a low percentage of circulation space. The hospital accommodation is arranged around a glazed entrance foyer which will be shared by the existing Public Hospital as well as the proposed private hospital.

Design Development

Facts + Figures

Client: Beacon Medical Group
Contract value: €107 million
Total Floor area: 25,000 m²

 

Sep 272012
 

 

Description

Private Hospital Chapel

The brief was to retain and conserve the existing hospital chapel located in awkwardly between the existing Public Hospital entrance and the entrance for the proposed Private Hospital building. The solution was to create a shared entrance foyer with a roof which provided a covered drop of area and which encircled the chapel as a halo, highlighting the building whilst integrating it to the complex.

Facts + Figures

Client: Mater & Children’s Hospital Development
Contract Value: €29.5 million